Conference – Nordic Schools for Therapydogs Conference

Olin muutama viikko takaperin Tukholmassa tai tarkemmin sanottuna Ekerössä Nordic Schools for Therapydogs Conferencessa kahden muun suomalaisen koira-avusteisen työskentelyn ammattilaisen kanssa. Matka oli mielenkiintoinen ja konferenssipaikka suorastaan upea Skytteholman hotellimiljöö. Ensimmäisen seminaaripäivän ilta huipentui Svenska Terapihundskolanin 10-vuotisjuhliin jossa oli leppoisa tunnelma, hyvää ruokaa ja mukavaa seuraa.

Konferenssissä oli puhumassa maailmalta tuttu, eläinavusteisen työskentelyn yksi tunnetuimpia nimiä ja pioneereja, psykologi Aubrey Fine. Hän on kirjoittanut useita eläinavusteisen työskentelyn kirjoja ja seuraava painos Handbook of Animal Assisted Therapy on ilmestymässä aivan näillä näppäimillä.

Lauantain ohjelmassa oli Aubrey Finen luento Understanding the Impact of the Human Animal Bond sekä koira-avusteisesta työskentelystä erityisesti lasten ja nuorten parissa (Johanna Rosenfal ja Helena Eriksson). Iltapäivällä oli koiratreenejä workshopin muodossa.

Sunnuntain seminaaripäivä mukaili lauantaita ja Fine kertoi hyvin konkreettisin esimerkein ja kokemuksen säestämänä ajatuksiaan Balancing the Benefits to Humans and Animal Welfare. Gunn Pederssenin aiheena oli iäkkäimpien asiakkaiden parissa mielenterveyden ja fyysisen toimintakyvyn rajoitteet. Iltapäivällä nautimme taas koiratreenistä ja workshopista, mutta tällä kertaa aiheena oli pari case-tapausta sekä konkreettista mindfullness harjoitetta koira-avusteisesti. Mikä rentouttava päivän päätös. Sunnuntaipäivän päätti Aubrey Finen yhteenveto Reflections on AAI´s Past and Developing a Rouad Map for our Future. Katsaus siis menneeseen ja tulevaan.

IMG_20190615_161729

AAI jaotelmista on nähtävillä aina muutamiakin erilaisia versioita. Olen itse nostanut Animal assisted social workin eli eläinavusteisen sosiaalityön erilliseksi osaksi AAI jaotelmaa, sillä erityisesti Suomessa työskentelymuoto eroaa huomattavasti muusta ns. terapia- ja kuntoutustyöstä sekä opetuksen ja kasvatuksen puolesta. Käsittelin aihetta kirjassani Eläinavusteinen interventio -asiakkaan toiminnallisuuden tukeminen koira-avusteisin menetelmin, joka julkaistiin syksyllä 2016. Mielestäni on melko suppeaa mikäli jaotelma ammatillisesta eläinavusteisesta työskentelystä jaetaan vain Animal assisted therapy ja Animal Assisted Education vaihtoehtoihin. Koen itse ainakin tärkeänä sen, että terapiasta tai eläinavusteisesta terapiasta ei puhuta muuta kuin silloin jos ammattihenkilön pohjakoulutus on laillistettu terapeutti eli esim. puhe-, toiminta-, fysio- tai psykoterapeutti. Tokikaan Suomessa ei ole mitään juridisia esteitä puhua terapeutista myös muissa yhteyksissä, mutta tämä antaa asiakkaalle sekavan mielikuvan.

Aubrey Fine toi hyvin esiin ne haasteet, jotka itsekin koira-avusteisessa työskentelyssä tunnistan. Eläimen hyvinvoinnin kustannuksella ei voida saada aikaan terapian etenemistä, joten jatkuvasti prosessissa on tasapainoteltava näiden kahden teeman välillä. IMG_20190616_104815.jpg

Fine tiivisti ajatuksensa kuvaan Understanding The Process of Therapy, jonka keskiössä – on Understanding eli ymmärrys. Kaaviokuvasta lähtee keskeltä kolmeen suuntaan toimintaa, jossa keskiössä on aina asiakas ja hänen taustansa sekä tarpeensa. Toisena tulee terapeuttiset tavoitteet ja vasta kolmantena tulokset (outcomes). IMG_20190615_163006

 

 

Haluatko tietää lisää kuulumisia seminaarista? Ota yhteyttä!

Mikäli haluat lukea enemmän eläinvusteisesta työskentelystä, tilaa kirja!