10 tärppiä – etäterapialla eteenpäin

10 tärppiä – etäterapialla eteenpäin

 

Etäterapia on yleistynyt korona-aikakautena erityisen hurjaa tahtia. Lähdimme haastamaan ajatuksia etäterapian vaikuttavuudesta, hyödyistä sekä toimivuudesta. Samalla kun etäkuntoutus antaa paljon mahdollisuuksia, ennakkoluulot myös rajoittavat sen hyödyntämistä.

 

  1. Etäterapia on turvallista

Etäterapiaan on mahdollista osallistua omalta kotisoffalta käsin -täysin turvallisesti. Meillä Voimatassulla käytössä on Zoomin maksullinen versio, joka mahdollistaa monipuolisen etäterapian toteutuksen. Zoomin serverit ovat (maksullisessa versiossa) Euroopassa. Mahdollista meillä on käyttää myös Microsoft Officen Teamsia tai erityisesti terapiatarkoitukseen tarkoitettua Viivi-sovellusta, joka on täysin suomalaisella pohjalla ja tietoturvallinen. Monia mahdollisuuksia siis valita eri tietoturvallinen ohjelma.

Yleisimmin käytämme joko Teamsia tai Zoomia. Näistä jälkimmäisessä on etäkuntoutuksen näkökulmasta hieman monipuolisemmat ja paremmat ohjelman käyttömahdollisuudet, mutta Teamsi toimii vallan mainiosti myös kuntoutuksessa mikäli tarkoituksena on esimerkiksi käydä aikuisten kesken asioita läpi tai muuten enemmän ohjauksellinen tapaamiskerta.

  1. Etätapaaminen mahdollistaa joustavamman toteutuksen

Häiritseekö koronakaranteeni tai pieni nuha? Tuntuuko, ettei vastaanotolle tai tapaamiseen ehdi ja olisi hyvä optimoida päivän aikatauluja? Etäyhteydellä toteuttettu terapia tai valmennus mahdollistaa paremman ajankäytön, kun siirtymisiin ei mene aikaa. Eivätkä sääolosuhteet häiritse, vaikka ulkona paukkuisi pakkanen, olisi minkälainen syysmyrsky tahansa tai kesähelle.

3. Etätapaaminen vaatii hienoja välineitä

Tämä on usein pelko, joka ihmisillä etätapaamisiin liittyen tulee. Perusohjelmat toimivat kuitenkin normaalisti niin tietokoneen ruudulla, tabletilla kuin kännykälläkin. Useimmat sovellukset toimivat suoralla sähköpostiin tulevalla valmiilla linkillä, jota klikkaamalla keskusteluun pääsee osallistumaan. Mikäli haluat varmistaa etätapaamisen onnistumisen, kannattaa koneelle ladata Zoomin tai Teamsin sovellus, joita saa ilmaiseksi ladattua internetistä ja sovelluskaupasta.

4. Etätapaaminen vaatii paljon kaistaa

Etätapaaminen ei kuormita juuri sen enempää tietoliikenneverkkoa, kuin mikä tahansa muukaan televisiohjelman katsominen tai videopuhelu. Se useimmiten onnistuu myös alueilla, joissa verkko ei ole 5 G:tä tai muuten nopeimmillaan.

5.  Etätapaaminen säästää luontoa

Onko mielessä ekologisempi vaihtoehto autossa istumiselle? Etätapaamiseen tarvittavat välineet on usein jo olemassa ja niitä hyödynnetään monessa muussakin asiassa eikä niitä erikseen tarvitse hankkia. Etätapaamiseen ei tarvitse miettiä siirtymistä paikasta toiseen omalla autolla tai julkisella liikenteellä. Etätapaaminen myös omalta osaltaan säästää luontoa ja ympäristön kuormitusta, kun siirtymiseen käytettävä energia jää pois.

 

6. Oma kotisohva tai keittiön pöytä muuttuu etätapaamiselle

Oma kotisohva on huomattavasti mukavampi paikka asioida kuin ruuhkainen vastaanotto tai terveyskeskuksen aula. Keittiön pöydän ääressä on helppo pitää palaveria, eikä tarvitse miettiä kuuleeko naapurihuoneessa oleva henkilö sinun yksityisasioitasi.

Tai jos siirtymät tuntuvat rassaavan, ei etätapaamisella tähänkään tarvitse käyttää aikaa ja energiaa. Parhaimmillaan kotoa ei tarvitse poistua ollenkaan tai mikäli niin haluaa, voi etätapaamisen toteuttaa vaikka puiston penkillä istuen.

7. Etätapaamisen järjestäminen nopealla aikataululla on helpompaa

Etätapaaminen on mahdollista toteuttaa useammin nopeammalla aikataululla ja niitä on mahdollista toteuttaa helposti myös jossain tyhjissä kalenterin väleissä, kun siirtymisiin ei mene työntekijälläkään aikaa.  Tällöin riittää, että on rauhallinen soppi ja avaa tietokoneen tai tabletin ruudun, käynnistää keskustelusovelluksen ja AVOT -valmista. Keskustelu voi alkaa. Asiakkaaseen on myös helpompi pitää yhteyttä pitkässäkin välimatkassa tai kesätauoilla, kun tapaamista ei tarvitse suunnitella aina muiden aikataulujen tai lähtöpisteiden mukaan.

8. Ei mulla ole välineitä!  – Onpas, ihan varmasti löytyy!

Meillä on Voimatassulla käytössä ohjelmat ja jokaisella työntekijällä on oma tietokone, jonka kautta etäterapiaa pystytään toteuttamaan. Välineitä löytyy toimistolta aina kuulokkeista dokumenttikameraan. Tällä voi näyttää etäkuntoutustilanteessa pöytätason tehtäviä ja dokumentteja todella näppärästi asiakkaalle ja tietokoneen näytön jakamalla onnistuu monenlaiset eri tehtävät ja toiminnot myös etänä.

Asiakkailta taas ei vaadita kuin jonkinlainen älylaite tai tietokone. Miltei kaikilta ihmisiltä löytyy kotoa nykypäivänä tietokone, tabletti tai vähintään älypuhelin, joten etäkuntoutuksen toteutuminen on mahdollista. Mukaan ei tarvita hienoja tai kalliita isoja ohjelmistoja tai laitteita, vaan vähemmälläkin pärjää ja tulee hyvin toimeen.

 

9. Etäkuntoutuksella tekemistä elämään

Erityisesti lasten ja nuorten terapiassa voidaan hyödyntää miltei samoja materiaaleja, harjoitteita ja toimintoja kuin tavallisessakin terapiassa.  Internetistä löytyy paljon valmista hyvää materiaalia, jota etäterapiassa on mahdollista käyttää, kuten pelejä, kuvia ja tehtäviä. Terapiassa voidaan hyödyntää kuntoutuksellisesti myös kotoa löytyviä ja kaikille tuttuja välineitä, kuten legoja, rakennuspalikoita, kynää, paperia ja saksia. Näitä on hyvä varata terapiatilanteessa käden ulottuville. Välillä terapeutti voi lähettää edeltä tulemaan kotiin myös paperipostilla erilaisia tehtäviä ja materiaaleja, joita yhdessä etäterapiassa hyödynnetään.

Isompien nuorten ja aikuisten kanssa etäkuntoutuksen myötä voidaan harjoitella vaikka ruuan laittoa, arjen päivittäisiä toimintoja tai muita yhteisiä asioita.  Paljon etäkuntoutuksesta perustuu myös dialogiseen keskusteluun ja vuorovaikutukseen, asioiden, kokemusten ja tilanteiden jakamiseen sekä ohjaukselliseen keskusteluun.

10. Vieläkö epäröit?

Etäkuntoutus onnistuu paikasta ja tilanteesta riippumatta. On huomattavasti helpompi irrottaa kiireisestä arjesta 60 minuutin tapaamisaika, kun siirtymien kanssa vastaanottokäyntiin menevä 2-3 tunnin kokonaisaika. Etätapaamisen jälkeen voit jatkaa siitä mihin jäit ja tehdä tapaamiseen saakka omia juttuja, omassa ympäristössäsi. Kuinka kätevää, eikö totta?

Mikäli mietit vielä etäkuntoutuksen hyödyntämistä omassa terapia- tai valmennusprosessissasi, otathan rohkeasti yhteyttä omaan hoitavaan terapeuttiisi/valmentajaan. Voitte yhdessä miettiä etäkuntoutuksen kokeilemista ja mahdollisuuksia osana omaa hoitopolkuasi.

 

Kirjoittaja on Eeva Kahilaniemi, Voimatassu Oy:n toimitusjohtaja ja toimintaterapeutti-yrittäjä. Eeva tutustui etäterapiaan ensimmäisen kerran pari vuotta sitten kun koko toiminnan jatkuminen oli vaakalaudalla koronapandemian lyödessä kapuloita rattaisiin. Oli pakko päättää, otetaanko härkää sarvista ja tutustutaan etäkuntoutuksen maailmaan.