Ämpäri – suomalaisten suosikki

Jokaisella suomalaisella on ämpäri. Se kuuluu suorastaan jo suomalaiseen kansanperinteeseen. En tiedä montaakaan kaupan avajaista, jossa ei olisi ämpäriä mukana. Ämpäriä käytetään monessa. Niin lasten leikeissä, veden ja tavaroiden kantamisessa kuin säilytysasiana.

Mutta miten ämpäri liittyy koira-avusteiseen työskentelyyn (animal assisted intervention)? Et ehkä vielä hetki sitten tiennyt miten se liittyy, mutta ajattelin kertoa muutaman mieleeni juolahtaneen idean.

  • Koira voi tuoda ämpäriin laitettuja kirjekuoria, jossa on jokaiselle oppilaalle tai asiakkaalle oma tehtävä. Nämä tehtävät voidaan pakata kirjekuoriin, joiden päälle laittetaan erilaisia tunnisteita, kuten värejä, numeroita tai kirjaimia. Tuolloin harjoitukseen saadaan moniosaisia toimintavaiheita. Asiakkaan tehtävänä on erottaa kirjekuorista juuri oikea mikä on tarkoitettu hänelle (esim. koetehtävät) tai annettujen ohjeiden mukaisesti lajitella tai luokitella kuoret.
  • Koira voi kantaa ämpäriä suussaan niin, että asiakas kokoaa lattialle pudoteltuja kevyitä eri tuntuisia ja materiaalia olevia leluja esimerkiksi pitkän suoran matkalta. Tehtävä harjoittaa loistavasti niin tasapainoa, kehonhallintaa kuin koordinaatiotakin. Toki myös visuaalinen hahmottaminen sekä etäisyykdien ja ylipäätäänkin tilan hahmottaminen treenaantuu samalla.
  • Ämpäriin voidaan laittaa erilaisia tunnekortteja tai vaikkapa tunne-emoji-palloja, joista saadaan mukavasti asiakkaan kanssa keskustelua aikaiseksi sen mukaan mikä pallo esimerkiksi ensimmäisenä tippuu korista tai minkä asiakas nostaa ämpäristä käteensä.

Mitä kivaa puuhaa sinä keksit ämpärille ja koiralle?

Eläinavusteisessa työskentelyssä tarvittava materiaali voi olla oikeastaan melkein mitä tahansa. Keksin jo monta käyttökohdetta Scrunch -bucketille ja monille muille meidän verkkokaupasta löytyville tuotteille sekä materiaaleille.

Scrunch-buckets ämpärissä on muuten ihan loisto pehmustettu kahva, joka sopii koiran suuhun. Koiran on siis helppo napata ämpärin kahva suuhunsa ja kiikuttaa asiakkaalle ämpäri täynnä erilaisia tehtäviä, tavaroita tai muita kevyitä askareita. Sen lisäksi ämpäri menee pieneen tilaan, eikä vie koira-terapiakassista paljoakaan tilaa.

Scrunch-buckets can be used for anything, anywhere, anytime – take one just in case you might need it! We do! A bucket that looked good, felt good and could be taken anywhere and used for any purpose! Could we find one? No! So we decided to design one! Goodbye ugly, hard plastic buckets that break, are discarded and take up space.

Great for carrying water, picking fruit and vegetables, weeding, washing your car – and countless other tasks.

The award-winning Scrunch-bucket is designed to be taken anywhere, to be squashed into small spaces and to be used for a multitude of purposes. Made of recyclable silicone in a multitude of colours with a matching rope and solid silicone handle.

Recyclable, reuseable, easy to store – take it on the road or stow at home Washable – easy to keep clean Non-toxic – it can double as a dog bowl or a plant holder Strong – it’s made to last Durable – it’ll hold its shape and look good for years