Tunnista, kosketa ja käsittele

Lupasin jo aikapäiviä sitten päivittää tännekin askartelemiani materiaaleja, jotka ovat vapaasti käytettävissä kunhan tekijä mainitaan. Esittelen alempana terapiassa ja koulutuksissa käyttämiäni materiaaleja sekä verkkokaupastamme löytyviä matskuja, joita jokainen voi soveltaa parhaaksi katsomallaan tavalla omassa työssään.

Mikäli haluat askarrella valmiista tunnekuvistamme omia kaavioita, tunnemittareita tai vain hienon komean julisteen luokkahuoneesi tai toimitilasi seinälle, voit tilata valmiita tuotteitamme Voimatassun verkkokaupasta, josta löytyy esimerkiksi TunneTassut-juliste A3- ja tarrat A4-kokoa, jotka sopivat monenlaiseen askarteluun sekä tunnetyöskentelyyn asiakkaiden kanssa. Jo pitkään markkinoilla olleet ja monipuoliset sekä kehuja paljon saaneet TunneTassut -tunnekortit ja muistipeli löytyy edelleen tuotevalikoimistamme.

Myös vuosi sitten valmistuneet TunneVoima -kortit sopivat loistavasti erilaisten vuorovaikutussuhteiden läpikäymiseen, tunnusteluun, pohdiskeluun sekä keskusteluun niin terapia-, kuin muussa ryhmä- ta yksilötilanteessa.

Kotikutoiselta näyttäviä tunnemittareita askartelin kolme erilaista versiota hieman sen mukaan minkä tyyppisten asiakkaiden kanssa mitäkin voi ja haluaa käyttää. Ensimmäinen on ns. koira-avusteinen tunnesäätilamittari, keskimmäisessä on perus emoji-hymiöt ja jälkimmäisessä liikennevalo -ajatusta, joka pohjaa hieman jo aiemmin esittämääni ja Turid Rugaasiltakin poimittuun ideaan koirien elekielestä ja niiden vertaamisesta liikennevaloihin. Vihreä – saa mennä, keltainen – hieman jo epäilyttää ja pitäisi alkaa himmaamaan ja punainen – kun ollaan siinä tilanteessa, jossa ei ole enää mitään muuta mahdollisuutta kuin reagoida.

Tunnemittarikuvat voit hyvin tulostaa ja laminoida. Ajatuksena on ollut, että A4 paperin keskelle pingotetaan kevyt naru (laita reiittimellä reiät pystyviivan ja paperin ylä- ja alareunoihin narun sitomista varten) johon laitetaan esim. iso helmi jota asiakas voi liikutella tilanteen ja vallitsevan tunnetilan mukaisesti.

 

”Kartta parhaista rapsutus- ja silityspaikoistani” kuva on sovellettu englanninkielisestä ”My Petting Preference Chart”- kaavakkeesta, joka löytyy vapaasti Googlettamalla. Itse törmäsin materiaaliin ensikertaa reilu vuosi takaperin Zagrebissa, Animal Assisted Therapy -workshopissa, jota olin muutaman kollegan kanssa seuraamassa. Tuolloin toimintaterapeutti Melissa Winkle (Dogwood Therapy Service) esitteli koirakartan, jota työssään paljon käytti.  Vasta nyt tänä syksynä muistin koko materiaalin ja käänsin/sovelsin siitä oman version suomalaiseen käyttöön.  Mietin, että miksi en ollut aikaisemmin tätä tajunnut. Aivan loistava materiaali juuri tilanteisiin, joissa asiakkaan kanssa tutustutaan koiraan, asiakkaan oma kehonhallinta ja -hahmotus ovat kenties hukassa ja pohditaan oman itsen (sekä koiran) rajoja sekä miellyttäviä -epämiellyttäviä aistisäätelyyn sekä koskettamiseen liittyviä asioita.

Kartta parhaista rapsutuspaikoista -koirakuva

Pahoittelen painovirhepaholaista, joka koirakuvaan on eksynyt, mutta korjaan sen ehkä jossain kohtaa paremmalla vireystilalla ja ajalla… Pääasia varmasti lienee kuitenkin tuo ”mainpoint” joka väritystehtävään ja kuvaan liittyy.

Vanhoista arkistoista ja minunkin muististoista löytyi erään kurssilaisen vinkkauksesta hyvä sekä yksinkertainen materiaali liittyen koiran kohtaamistilanteisiin. Kiva Teamilla on jo vuosia ollut käytössään Kysy, kättele ja kosketa -materiaali erityisesti lasten kanssa tehtävään ”koiratyöhön”, jossa opetetaan lapsia kohtaamaan koiria asiallisesti, kunnioittavasti ja rauhallisesti. Valmis tulostettava pdf löytyy Kiva Teamin sivuilta http://www.kivateam.fi/kysykattelekosketa