Valman sikahyvä herkkupannari

Pitkään aikaan en olekaan ennättänyt istua blogin ääreen ja kirjoittaa kuulumisiamme koira-avusteisesta toimintaterapiasta.

Tänään terapiassa olimmekin keittiössä ja teimme Valman sikahyvää herkkupannaria hieman sovelletulla reseptillä Malin Ekblomin kirjoittaman Haukun herkkureseptit -vihkosesta, joka sisältää hyviä asiakastilanteisiinkin sopivia koiranherkkuvinkkejä. Lähikaupoista ei ollut saatavilla tähän hätään ja tähän aikaan vuodesta jauhettua maksaa, joten korvasin maksan 300g maksamakkarapaketillisella. Herkussa ainesosat sekoitettiin keskenään (jauheliha, maksa, perunajauho, kananmunat sekä tilkka vettä) ja seos levitettiin pellin päälle leivinpaperille ja laitettiin kuivumaan 150 asteeseen noin 45-50 minuutiksi. Jätin kyllä suosiolla pannarin uuniin vielä toiseksi reiluksi tunniksi ja pienensin vain lämpötilaa sataseen. Koska pannarin valmistaminen vei asiakastilanteessa pitkän aikaa, piti hieman soveltaa eikä kaikkia välivaiheita ehditty mahduttamaan yhden tunnin terapia-aikaan. Jemmasin lopulta pellillisen pannaria pakkaseen odottamaan ensi viikkoa ja seuraavaa asiakaskäyntiä, jolloin pannarin palat on tarkoitus pilkkoa. Eli lisää harjoitusta tulee välineiden käytöstä hienomotoriikkaan.

Omaa ideologiaani lähellä ovat mahdollisimman puhdas ruoka niin ihmisten kuin koirienkin osalta ilman keinotekoisia lisä- ja säilöntäaineita. Kuivatan mielelläni koirille palkkanameiksi jotain aitoja lihapaloja ihan hedelmä- ja vihanneskuivurilla tai uunissa. Valmiita hyviä palkkaus- ja koulutusnameja on toki myös eläintarvikeliikkeistä saatavilla, mutta monesti kuivatut herkut ovat melko arvokkaita. Muun muassa kuivattua naudan mahaa ja monia muita saa kuitenkin myös valmiina, mikäli ei halua ja jaksa alkaa askartelemaan.

Keittiötoimissa asiakas pääsi harjoittamaan muun muassa hienomotoriikkaa, koordinaatiota, voiman käyttöä (lihaklönttien sekoitus kävi melkoisesta urakasta), visuaalista hahmottamista sekä kognitiivisia toimintoja, kuten laskemista sekä muistia. Jaoimme lihapakettia pienempiin osiin, tehtiin laskutoimituksia tarvittavasta lihamäärästä ja muista ainesosista, koitettiin pysyä oikeassa toimintajärjestyksessä, seurata ohjeita, nimetä eri tarvikkeita ja jos vaikka mitä muuta hyödyllistä.

Valmiin kuvitetun ja vaiheistetun ohjeen väkersin teidänkin saataville: Valman sikahyvä herkkupannari

IMG_20180921_103056

Valma toimii tarkkana laadunvalvojana keittiöhommissa – kuten kuvasta näkyy