Ruun tuleminen

Ruun kuulumiset

Labradorinnoutaja-sekoitus Ruu muutti Avustajakoirakoululta Brusabysta perheyhteisöömme kesällä 2017 alkuun kokeiluluontoisesti ja tarkoituksenamme oli selvittää sopisiko jo aikuinen koira terapiatyöhön erilaisten asiakasryhmien kanssa. Koiran kakkoshaltija Eeva on koulutukseltaan toimintaterapeutti sekä yhteisöpedagogi ja työskentelee tällä hetkellä palkkatöissä lasten ja nuorten toimintaterapeuttina yksityissektorilla. Jo aiemmin Eeva oli suorittanut täydennyskoulutusopintoina Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ohjaajan täydennyskoulutuksen sekä Eläinavusteinen valmentaja -koulutuksen.

Kasvatus- ja kuntoutuskoira on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilaisen koira, joka toimii ammattihenkilön työparina ja apuna asiakastyössä.

Syksyllä 2017 Ruu suoritti Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeen ja on tammikuusta alkaen harjoitellut toimintaterapian asiakastyötä työkoira Valman jalan jäljissä. Jo terapiatyötä ennen Ruu on toiminut lukukoirana Kämmenniemen ja Terälahden kouluilla Tampereella varsinaisen omistajansa Erjan työparina yhdestä kahteen kertaan viikossa.

Arki Ruun kanssa on ollut vauhdikasta ja uuden opettelua. Labradorinnoutajan ruokahalu on varmasti loputon ja mahaan uppoavat yhtä nopeasti naapurin terassilta varastetut pihvit kuin keittiön pöydänreunalle jäänyt hiivapaketti tai leipäpussi. Lapsilukot ovat saaneet, ihmislasten kasvettua jo päiväkoti- ja kouluikäisiksi, täysin uudenlaisen merkityksen Ruu-lukkoina.

Ruu on omalla touhukkuudellaan varastanut myös koiria hangoittelevan vaarin sydämen ja valloittaa hyvin paikan vaarin sylistä televisiota katsellessa. Näppäränä kotiapulaisena Ruu myös kuljettelee Reino-tohveleita pitkin asuntoa tai nappaa hollille jääneen lastenlelun matkaansa. Tähän saakka Ikean pehmolelurotat ovat kestäneet kaikki aiemmat talossa olleet koirat, mutta Ruu tekee niistäkin hakkelusta ensimmäisen viiden minuutin käsittelyn jälkeen.

Avustajakoirataipaleen aloittaneen koiran kouluttaminen kohti terapiakoiran uutta uraa on tuonut mukanaan omat haasteensa, kuten yksinolon vaikeuden ja kontaktin ottamistottumuksen. Perusluonteeltaan Ruu kuitenkin soveltuu toimintainnokkuutensa ja ystävällisyytensä puolesta mainiosti työkoiraksi myös tämänkaltaiseen työskentelyyn. Pitkään olemme joutuneet hiomaan erilaisia liikkeitä ja tapoja, jotka selvästi johtivat juurensa avustajakoiran koulutusprosessista. Vei myös aikansa ennen kuin Ruu oppi, että on luvallista ja jopa toivottavaa mennä tervehtimään vieraita ihmisiä ja ottaa niihin kontaktia. Kaikkeen kannattaa kuitenkin suhtautua huumorilla, sillä onhan Ruu tuonut elämäämme paljon iloa, naurua ja hauskoja kommelluksia. Milloin koiran maha pulise pöydältä varastetun hiivapalan johdosta, milloin naapuritalon terassille jäänyt grillipihvipaketti on tyhjennetty Ruun toimesta parempiin kuonoihin.

Terapiatyöhön tarvittavia perustaitoja Ruu on käynyt opiskelemassa varsinaisen omistajansa Erjan johdolla tokon alkeiskurssilla ja harjoitellut Eevan kanssa muita temppuja, joita terapiatyössä voidaan lapsiasiakkaiden kanssa työstää.

Toimintaterapeutti Eeva Kahilaniemi